Sinopsis:

Tabloul 1

În zori, piața unui târg de provincie, undeva în Moravia inferioară, aproape de granița cu Ungaria. În piață se găsesc casa lui Coppélius, care are balcon și casa tinerei Swanilda, care are un pridvor plin cu flori, iar undeva mai încolo se zărește biserica satului.

Apare meșterul Coppélius, urmărit de câțiva tineri care vor să afle la ce lucrează acesta în secret. El se refugiază în casă. Baieții fac pregătirile pentru a doua zi, când va fi celebrată ziua secerișului, zi în care sunt programate cununiile din sat. Printre tinerii care vor să se căsătorească se află și Swanilda și Franz. La balconul casei lui Coppélius se vede Coppélia, în aparență o fată care stă și citește. Apare Swanilda și caută să-i atragă atenția, dar aceasta nu răspunde pentru că de fapt este o păpușă. În piață vine și Franz, logodnicul ei. Swanilda se ascunde cu intenția de a-i face o surpriză. Franz se oprește, privește încântat spre fata din balcon, iar ea observă că el e îndrăgostit de aceasta. Swanilda, geloasă, se supără pe Franz.

 

Între timp piața se umple de lume pentru că sosește primarul, care anunță festivitățile de a doua zi. Luminile ce licăresc la ferestrele casei lui Coppélius și zgomotele ce se aud de acolo atrag atenția oamenilor din piață. Oaspeții primarului dansează ceardaș, apoi, la lăsarea nopții, lumea se împrăștie. Coppélius iese din casă și încuie bine ușa. Franz și prietenii lui provoacă o mică învălmășeală și Coppélius pierde cheia. Curioasă și geloasă, Swanilda găsește cheia și intră în atelierul bătrânului. Coppélius, dându-și seama că a pierdut cheia, se întoarce să o caute și, vâzând ușa rămasă deschisă, intră repede. Franz, curios și el de cele ce se petrec în casa lui Coppélius, aduce o scară și pătrunde în casă.

Tabloul 2

Atelierul meșterului Coppélius. Swanilda înaintează prudent prin încăperea ciudată, plină cu păpuși de toate mărimile. De jur împrejur se află numeroase unelte ale meșterului. Swanilda o caută pe necunoscuta din balcon, care l-a cucerit pe Franz, dar iată că presupusa rivală, desoperită în bibliotecă, nu e decât o păpușă ca toate celelalte. Swanilda râde, apoi cercetează obiectele din atelier și atinge în trecere păpușile mecanice, declanșându-le mecanismele. Deodată, Coppélius năvălește furios în încăpere, oprește păpușile și caută persoana care le-a pornit. Rămânând o clipă singură, Swanilda se ascunde în bibiotecă, după păpuși. Curând apare și Franz care intra pe geamul dinspre piață. Surprins de Coppélius, el mărturisește că o iubește pe fata din balcon. În mintea bătrânului apare ideea de a da viață păpușii sale preferate, Coppélia, folosindu-l în acest scop pe Franz. Astfel, se arată binevoitor cu tânărul și îi oferă o cupă cu vin în care toarnă o licoare care să-l adoarmă.

În acest timp, Swanilda a luat locul păpușii Coppélia, îmbrăcându-se în rochia acesteia. Coppélius o aduce lângă Franz, care a adormit, și face semne magice ca sufletul lui Franz să ajungă în păpușă. Încetul cu încetul, „Păpușa”, adică Swanilda, prinde viață, se mișcă, privește în jur, se ridică și cercetează atelierul. Coppélius, cuprins de fericire că miracolul s-a produs, o îndeamnă să danseze, iar ea îi ascultă ordinele, dar se apropie de Franz și încearcă să-l trezească.

De afară se aud semnale de fanfară ce vestesc că noaptea s-a sfârșit și urmează o zi de sărbătoare. Coppélius nu își dă seama că păpușa lui iubită, Coppélia, este de fapt Swanilda și că a fost păcălit. Swanilda se strecoară și pune în mișcare câteva păpuși, iar în timp ce bătrânul se străduie zadarnic să le oprească, fata vine lângă Franz, abia trezit din somn. Swanilda și Franz se împacă și abia acum Coppélius își dă seama că a fost păcălit.

Tabloul 3

Piața târgului este împodobită de sărbătoare. Tinerii celebrează ziua secerișului alături de Swanilda și Franz, care merg la biserică pentru a se căsători. Toata suflarea satului participă fericită la acest eveniment.

 

DataPrețAchiziție
Momentan nu sunt programate reprezentații pentru acest spectacol.
Vezi ce spectacole sunt în PROGRAM
 • Gen: Spectacol de balet
 • Audiența: +3 ani
 • Durata: 70 min.
Distribuția:
  Elena Chirita, Alexandru Chis, Ionuț Picincu, Andreea Soare, Sabina Chirilă, Taiga Ueno, Victor Lozano, Vicențiu Popescu, Daniel Manea, Chantal LaBarge, Levente Szasz, Stefan Tănase, Emily Hulme, Maria Serbanoiu, Catalin Tircovnicu
 • Regia: Cătălin Caracaș
 • Scenografia: Cătălin Caracaș
 • Coloana sonoră: Antonel Oprescu
 • Muzica: Léo Delibes
 • Asistent coregrafie: Cristina Opincaru
 • Asistent coregrafie: Daniel Manea
 • Producător: Opera Comică pentru Copii

Comunitatea Teatru la Cinema

Vreți să fiți la curent cu spectacolele, evenimentele și ofertele noastre?